• Gyakorlati ido igazolásához ÁNTSZ nyomtatvány
  • Vizsgáztunk manuálterápiából
  • Manuálterápia egy rezidens szemével
  • 3D Scoliosis Terápia tanfolyam
  • Az egészségügyi szakképesítést szerzett szakdolgozók részére szóló tájékoztatás

Vizsgáztunk manuálterápiából

A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar Dékánja vizsgát hirdetett
2006 február 13-ára.

A Holisztikus Medicina Alapítvány által szervezett manuálterápiás kurzusok elvégzése után számot adhattunk megszerzett tudásunkról. A sikeres vizsga után immár nevünk mellé írhatjuk a manuálterapeuta gyógytornász megjelölést is.

A vizsgára jelentkezés egyik feltétele a hét kurzus elvégzése: medence, lumbális szakasz, háti szakasz, nyaki szakasz, izomenergia technika, perifériás izületek, beteggyakorlat.

A másik követelmény egy betegvizsgálati lap összeállítása, ez alapján egy beteg státuszának felvétele, a diagnózis és a terápiás terv felállítása, a kezelés menete, indoklása. A lapnak tartalmaznia kellett az otthon végzendő mozgásgyakorlatokat, amit összeállítottunk a betegnek. A szükséges mennyiségű kontrollvizsgálat elvégzését is dokumentálnunk kellett, a beteg teljes gyógyulásáig.

A vizsgabizottság elnöke dr. Vízkelety Tibor professzor úr volt. A vizsgabizottság tagjai: dr. Kalabay László egyetemi tanár, dr. Konrád Katalin reumatológus kandidátus, manuálterapeuta, és Lukácsné Lukács Mária gyógytornász, manuálterapeuta. A vizsgabizottság elnöke megfigyelőként meghívta Bogáné Fatér Zsuzsánnát, a Zalaegerszegi Főiskola oktatóját.

Az elméleti számonkérés egy tesztsor kitöltése volt, melyen 75%-os eredményt kellett elérnünk.. Ezt követte a gyakorlati vizsga, melyen öt tételt húztunk ki az összes kurzus témaköréből. A sikeres gyakorlati vizsga követelménye négy tétel hibátlan bemutatása és a hozzátartozó biomechanikai ismeretek kifejtése volt.

A vizsgára 22 fő jelentkezett, egy kolléga még a vizsga előtt visszalépett. Így a vizsgabizottság előtt 21 manuálterapeuta-jelölt jelent meg, 8 orvos és 13 gyógytornász. Ebből 4 orvos és 12 gyógytornász tett sikeres vizsgát.

Az ötnapos kurzusokon megtanult mozdulatok folyamatos, nap mint nap történő gyakorlásával lehet ezt az ismeretanyagot biztos tudássá mélyíteni. Valószínűleg ezért van, hogy a gyógytornászok sikeresen szerepeltek a megmérettetésen, hiszen mi folyamatos fizikai kapcsolatban, közelségben vagyunk a betegeinkkel napi munkánk során. Tapintjuk, kimozgatjuk, mozgását segítjük és így a gyakorlásra is több lehetőségünk van.

A vizsga előtt volt még egy előkészítő kurzus, amikor átbeszéltük az elméleti kérdéseket és a gyakorlatban szükséges fogásokat begyakoroltuk, technikánkat csiszoltuk.

Az Alapítvány rendelőjében lehetőségünk volt és van is a betegvizsgálatot és a kezelést figyelemmel kísérni, abból tanulni és kérdéseket feltenni magyar oktatónknak, Lukácsné Lukács Marának. (a kurzusokon még három orosz oktatónk volt, Barvincsenko professzor tanítványai). Ez a felkészülésünkben igen sokat segített. Marának mindenképpen köszönettel tartozunk, bármikor "zaklathattuk" telefonon, e-mailben, személyesen. Ő mindig készségesen, türelmesen válaszolt, segített. Köszönjük!

Szilágyi Ivánról sem szabad megfeledkeznünk, köszönet illeti őt is. Egyrészt a vizsga megszervezéséért és a technikai lebonyolításáért. Másrészt azért a komoly erőfeszítésért, fáradozásáért, amit értünk, a Holisztikus Medicina Alapítvány keretein belül képzett manuálterapeutákért tesz, hogy méltó elismerést kapjunk az egészségügyben, a társadalomban.

Most az a feladatunk, hogy ezt a tudásunkat a betegek javára fordítsuk és a manuálterápiás kezelések eredményességét, hatékonyságát igazoljuk.

Győr, 2006. 03. 26

Tóthné Péntek Ágnes

Gyógytornász, manuálterapeuta


 

Copyright (c) 2002 - Holisztikus Medicína Alapítvány
1028 Budapest Táncsics Mihály u. 16., Tel: (06) 20/ 977-4863
K&H Bank: 10200823-22222459